eib-forum

Директорка Фонда Татјана Матић на Форуму ЕИБ у Луксембургу

Директорка Фонда за развој Републике Србије Татјана Матић, на позив Европске инвестиционе банке, учествоваће на годишњем Форуму ЕИБ-a који се одржава 7. и 8. фебруара у Луксембургу.

Биће то драгоцена прилика да се из прве руке информишемо о темама које су од виталног значаја за нашу земљу, попут проширења, “зеленог договора”, удружености тржишта капитала и банака, миграцијама, изазовима енергетске безбедности итд. Такође имаћемо прилику да са међународним партнерима потврдимо нашу посвећеност економском развоју малих и средњих преузећа и да отворимо нове могућности сарадње.

Тема форума је „Европска конкурентност у поларизованом глобалном контексту”.

На овом динамичном и угледном скупу који ће отворити Председница ЕИБ-а, госпођа Nadia Kalvino, премијер Луксембурга господин Luk Frieden и председник Европског Савета господин Charles Michel, чућемо и значајне дискусије. Зелени договор, уније банака и тржишта капитала, миграција и проширење. Форум се бави питањима која ће бити на врху агенде следећег Европског парламента и Европске комисије, као и приоритетима када је реч о великим изазовима, као што су обезбеђивање приступачне и чисте енергије, задржавање индустријске конкурентности и решавање неједнакости унутар и између држава чланица. Такође дискусије на овогодишњем Форуму траже одговор на питање да ли недостаје нова визија ЕК или једноставно је потребно више упорности у примени начелних изјава о намерама о проширењу ЕУ. У оквиру ових тема говориће генерални директор за суседство и преговоре о проширењу, господин Gert Jan Koopman, затим извршни Потпредседник Европске комисије надлежан за трговину и привреду , господин Valdis Dombrovskis, такође ће реч узети и европски комесар за финансијске услуге, финансијску стабилност и унију тржишта капитала , затим комесар за енергетику као и европски комесар за климатску акцију.

У оквиру овогодишњег другог Форума највиши представници Европске комисије и еминентни стручњаци покушаће сви заједно да дају одговоре на питања да ли слободна трговина, сарадња и отвореност могу да врате свој пословни потенцијал, како свет може да избегне негативне последице неизбежних изазова, да ли се национални фискални ресурси и алати заједничког финансирања користе ефикасно, какви су изгледи за раст европске привреде услед ратова и све старијег становништва, како се могу искористити улагања у зелене и дигиталне технологије, како изгледају глобални економски односи у време геополитичке дисколације, а предвиђена је и презентација годишњег извештаја о инвестицијама ЕИБ-а.

Форум ће својим излагањем затворити председница Европског парламента, Roberta Metsola.

Директорка Фонда имаће и радне састанке са извршном директорком Европског инвестиционог фонда г-ђом Marjut Falkstedt, затим са делегацијом Француске развојне агенције на челу са замеником генералног директора г-дином Bertrand Walckenaer, као и састанак са званичницима ЕИБ-a.

Comments are closed.