konf-sl1

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

“Наш основни заједнички циљ јесте унапређење институционалног и и законодавног оквира за развојно финансирање, са циљем јачања положаја предузећа и предузетника у Републици Србији. Смањење јаза у финасирању, као резултат унапређеног оквира, додатно ће подржати развој предузетништва и конкурентности.’’ , рекла је данас директорка Фонда за развој РС Татјана Матић на Међународној конференцији „Модели развојног финансирања на Западном Балкану” у организацији Фонда за развој. Овај значајан догађај окупио је истакнуте представнике финансијских институција, међународних организација и амбасада, са циљем да поделе своја искуства и промовишу сарадњу у области развојног финансирања.

Поред госпође Матић, уводну реч имали су и помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије Бојан Станић, као и Ана Триповић, државни секретар у Министарству финансија Републике Србије.

На конференцији су одржане следеће две панел дискусије:

Панел 1: ,, Развојне финансијске институције као важан подстицај убрзавању привредног развоја држава”

– Матеј Залар, в.д. директора, Сектор за развој програма и европске програме, СИД -Развојне и извозне банке Словеније
– Тамас Војнитс, директор Сектора финансија Мађарске развојне банке
– Горан Ковачев, шеф Сектора за план и анализу Македонске развојне банке
– Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо- развојне банке Републике Српске
– Лејла Капур, директор Сектора за кредите Развојне банке Федерације Босне и Херцеговине
– Фатјон Нанај, директор за регионални развој и кохезију Фонда за развој Албаније
– Ермал Илирјани, директор стратешког програмирања Фонда за развој Албаније

Панел 2: ,,Сарадња банака, међународних организација и развојних финансијских институција у развоју сектора микро, малих и средњих предузећа”

– Александра Вукосављевић, директор за финансијске институције Западног Балкана и Источне Европе ( ЕБРД)
– Александра Зорић Крзић, експерт за управљање пројектима, Канцеларија за демократски и економски раст УСАИД/Србија и представник Америчкe Међународнe Развојнe Финансијскe Корпорацијe (ДФЦ)
– Алесандро Брагонзи, шеф регионалног представништва ЕИБ за Западни Балкан
– Сандра Касаб, заменица директора, Одељење за источну Европу, Блиски исток и Азију у Француској развојној агенцији (АФД)
– Игор Анић, председник Извршног одбора Про Кредит банке
– Маја Колар, директор Сектора за пословање са малим и средњим предузећима, Банка Интеса.

Конференција „Модели развојног финансирања на Западном Балкану” показала је значајну улогу коју развојне финансијске институције, међународне организације и банке могу имати у унапређењу економског развоја. Овај догађај је омогућио размену знања и искустава, што ће допринети јачању сарадње и унапређењу финансијске инфраструктуре на Западном Балкану. Наглашен је значај подршке микро, малим и средњим предузећима као кључном фактору одрживог економског раста и развоја у региону.

Фонд за развој Републике Србије захваљује се свим панелистима на њиховом драгоценом доприносу и учешћу, а посебно господину Станићу и госпођи Триповић на издвојеном времену. Њихова искуства и експертиза значајно су допринели успеху конференције и отворили нове могућности за будућу сарадњу и развој.

Comments are closed.