o-np3

Одржана је трећа бесплатна обука за привреднике у Новом Пазару

Фонд за развој Републике Србије је реализовао трећу бесплатну обуку за привреднике који су заинтересовани за аплицирање за кредите намењене трајним обртним средствима и инвестиционе кредите. Ова иницијатива представља део програма који Фонд спроводи у сарадњи са Европском инвестиционом банком.

Ова врста подршке има велики значај у подстицању економске активности, стварању нових радних места и унапређењу економског окружења у земљи.
Велико је задовољство што се и овај пут велики број привредника одазвао позиву и присуствао овом значајном скупу, одржаном у просторијама Културног центра у Новом Пазару. Наши експерти су имали прилику да одговоре на сва питања предузетника из Привредне коморе Србије, обезбеђујући им битне детаље о процесима аплицирања и предаје документације, са посебним акцентом на онлајн формат.

Као и до сада, директорка сектора за кредите и гаранције Фонда представила је програме Фонда, истичући важност правилне припреме документације и изазове са којима се суочава сектор малих и средњих предузећа, посебно у вези са средствима обезбеђења и инвестиционим пројектима. Директорка сектора за ризик говорила је о припреми документације и начину одобравања кредита, док је саветница из кабинета директорке Фонда представила кредите из ЕИБ кредитне линије.

Максимални рок отплате инвестиционог кредита из програма Фонда за развој са ЕИБ-ом је 12 година, са грејс периодом до максимум четири године. Фиксна каматна стопа износи 3,424% на годишњем нивоу, а максимални износ, по пројекту, је 12.500.000 евра у динарској противвредности.

Кредит за трајна обртна средства има рок отплате до пет година, са грејс периодом до максимум једне године. Највиши износ је такође 12.500.000 евра у динарској противвредности. Индикативна фиксна каматна стопа износи 3,586% на годишњем нивоу.

Comments are closed.