Татјана Матић

директор Фонда за развој Републике Србије

Рођена је 2. јула 1972. године у Београду.

У Београду је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на коме је стекла звање професор српско – светске књижевности. 

Од фебруара до новембра 2001. године, била је помоћник директора за СРЈ компаније „Panasonic”. Од 2001. до 2002. године, радила је као маркетиншки менаџер београдске компаније „William Grants – MPS Group”. Године 2002. радила је у Влади тадашње СРЈ и све до 2004. године је била помоћник шефа Кабинета директора Координационог центра за КиМ СРЈ, касније СЦГ и потпредседника Владе Републике Србије. Од 2004. до 2005. године, била је шеф наведеног Кабинета. Од 2005. до 2006. године,  била је директор Координационог тела за градове Прешево, Бујановац и Медвеђа Србије и Црне Горе. Исту функцију обављала је и у Републици Србији све до 2007. године.

Од 2007. до 2012. године је била секретар Министарства рада и социјалне политике Републике Србије. Током тог периода је учествовала и руководила бројним пројектима у вези са реформом државне управе, која је спроведена од 2009. до 2012.године као и пројектима за расподелу помоћи из фондова Европске уније.

У јулу 2012. године,  постављена је за државног секретара Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Републике Србије. У том периоду је била на највишој позицији у спровођењу програма преласка са аналогног на дигитални ТВ формат у Србији, била је и председник неколико преговарачких група са Европском унијом у оквиру Координационог тела за процес приступања Европској унији Републике Србије (за пословно настањивање и слободу пружања услуга, конкуренцију и заштиту потрошача и заштиту здравља). У истом периоду је била и председник Савета за безбедност производа и члан УО Фонда за развој. На свим овим функцијама је била до априла 2014. године.

У мају 2014. године је постављена за државног секретара Министарства трговине, туризма и телекомуникација. У наведеном периоду је била председник Радне групе за спровођење програма преласка са аналогног на дигитални ТВ формат у Србији, који је успешно реализован у јуну 2015. године.

Била је и члан Комисије за сарадњу са УНЕСКО-ом у области ИТ-а и информационог друштва. Била је и на челу Радне групе за дефинисање националне широкопојасне мреже.

У 2015. години је иницирала покретање пројекта „Развој широкопојасног интернета у руралним подручјима Републике Србије“, а у наредном периоду руководила активностима на истом, и који је успешно завршен. Такође, од 2015. је била и на челу преговарачких група за поглавља 3 и 10. Члан је Европске стратешке групе за дигитални развој. Од 2016. до 2018. Године,  била  је координатор актуелног програма економских реформи. На дужности државног секретара је била до 2020. године.

Током овог периода била је и идејни творац два изузетно важна пројекта, које је спровело ресорно министарство, и то: „Повезан и сигуран – безбедно виртуелно окружење за децу” и „Информационо-технолошки (ИТ) караван”.

У октобру 2020. године је изабрана за министра трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

У фебруару 2021. године, Одлуком Владе Републике Србије, именована је за Генералног комесара Републике Србије за Светску изложбу за ЕXPO 2020 Dubai, UAE.

У априлу 2021. године, Одлуком Владе Републике Србије, именована је за председника Националног савета за опоравак и развој труризма.

У марту 2022. године, Одлуком Владе Републике Србије, именована је за Генералног комесара Републике Србије  за „ЕXPO 2025 – Osaka“.

За време обваљања функције министра трговине, туризма и телекомуникација, обављала је и дужност председник српског дела Заједничког комитета за економску сарадњу са Републиком Турском, председника српског дела Заједничког комитета за трговинску и економску сарадњу са Државом Израел и председника српског дела Сталног међувладиног комитета са Краљевином Мароко.

Децембра 2022. године, постављена је на место директора Фонда за развој Републике Србије.

Говори енглески и служи се руским језиком.

Удата, мајка двоје деце.